Om oss

Vi är återförsäljare av palestinskt hantverk från ett antal små familjeverkstäder i Betlehem som är medlemmar i Palestinas första Fair Trade-organisation. Vi stödjer även två sociala projekt för förståndshandikappade barn och unga vuxna i Betlehemsområdet genom att sälja härligt tovat och fina kort med motiv på återvunnet papper. Våra handgjorda olivtvålar kommer från Nablus, sjalar från Hirbawi textilfabrik i Hebron, stolorna från broderande kvinnor på Herdarnas Äng, glaänglarna från en liten ateljé i Betlehem och keramiken är från Hebron, Betlehem samt Jerualem.

Vi importerar det vackra till Sverige, till glädje för oss och till nytta för hantverkarna. Importen sker direkt - utan mellanhänder. Smått som stort, största utbudet i Sverige.

Design Lisa är svensk design i samarbete med våra skickliga hantverkare.

Karavanen är ett familjeföretag, vilket är en fördel i kontakterna med våra hantverkare. I ögonhöjd ser vi varandra. Vi är jämspelta och behöver varandra i arbetet för utveckling. För dig som kund betyder det även att vi kan arbeta fram produkter efter dina önskemål. Specialdesigna helt enkelt.

Vår ideologi

Vi vill vara med och bygga en långsiktig, stabil och rättvis handelsbro till människor i Palestina. För att bygga en ekonomi behövs handel - en rättvis handel - där producenten får betalt för sina kostnader så att det räcker till både mat, kläder och investeringar för utveckling. Vi har nu samarbetat med samma hantverkare i tjugosex år, sedan början av 1995. Vi har sett familjer kunna bygga sig ett hem, inreda det och måla väggarna, utbilda sig och göra nyinvesteringar.

Handel inte gåvor

Handel ger en växande självkänsla på ett sätt som inte gåvor och bistånd gör. Självkänslan växer och det ligger en mycket större tillfredsställelse i att få tillverka och sälja det man gjort än att bara ta emot gåvor. Samhället byggs genom att enkla små företag kan finnas och utvecklas. Vi vill verka för handel istället för bistånd där valet finns.

Färdigförädlat

Våra produkter är färdigförädlade i ursprungslandet, så att maximalt kapital stannar i den gryende palestinska ekonomin.